Një burrë i paralizuar nga pjesa e supeve e poshtë ka kaluar dy vitet e fundit duke punuar me studiues për të kontrolluar një ekzoskelet me mendjen e tij.

Të enjten, studiuesit në Universitetin e Grenoble publikuan rezultatet e eksperimentit, duke thënë se puna e bërë tregon se funksionimi i një sistemi robotik me katër gjymtyrë mund të jetë i zbatueshëm për pacientët me tetraplegji (humbja e kontrollit të të katër gjymtyrëve). Pacienti, një 28-vjeçar francez,  mundi të ecë.

“Ours” është sistemi i parë gjysmë invaziv wireless për përdorim afatgjatë për të aktivizuar të katër gjymtyrët,.

Në mënyrë që pacienti të kontrollonte veprimet e jashtme përmes sinjaleve të trurit, studiuesit implantuan dy sensorë midis lëkurës së pacientit dhe trurit. Sensorët ishin në gjendje të regjistronin aktivitetin e trurit në korteksin e sensoritimotorit, pjesa e trurit që kontrollon lëvizjen dhe ndjesitë.

Hapi tjetër ishte të realizonin një algoritëm për të interpretuar sinjalet dhe për t’i përkthyer ato në lëvizje. Pacienti e bëri këtë duke luajtur një lojë të ngjashme me Pong, ku ai lëvizi një platformë majtas ose djathtas për të kapur një top dixhital. Ai gjithashtu praktikoi lëvizje më komplekse, si zgjatja e dorës dhe kthimi mbrapsht përsëri i saj, përmes një simulimi virtual.

Së fundmi, pacienti ishte në gjendje të ecte me ekzoskeletin. Makineria ishte akoma e lidhur me tavanin për të siguruar stabilitet dhe nuk mund të qëndrojë në ekuilibër duke ecur vetë, pa mbështetje.

Ky trajtim futuristik nuk do të thotë që njerëzit e paralizuar do të jenë në gjendje të ecin vetë në të ardhmen e afërt. Por gjërat po ecin në drejtimin e duhur për ta arritur këtë!/TechSot.Al