Google thotë se një kompjuter i përparuar ka arritur “epërsi kuantike” për herë të parë, duke tejkaluar kështu performancën e pajisjeve konvencionale. Procesori kuantik i gjigantit të teknologjisë Sycamore ishte në gjendje të kryente një detyrë specifike në 200 sekonda, veprim i cili do të duhej 10,000 vite të përfundohej nga superkompjuterët më të mirë në botë. Shkencëtarët kanë punuar për të krijuar kompjuterë kuantikë për disa dekada, sepse ato premtojnë shpejtësi shumë më të madhe.

Në kompjuterët klasikë, njësia e informacionit quhet “bit” dhe mund të ketë një vlerë 1 ose 0. Por, ekuivalenti i tij në një sistem kuantik është qubit (bit kuantik) , i cili mund të jetë 1 dhe 0 në të njëjtën kohë. Ky fenomen bën të mundur që llogaritjet e shumta të kryhen njëkohësisht. Por kubitet duhet të sinkronizohen duke përdorur një efekt kuantik të njohur si ‘ngatërrim’, të cilin Albert Ajnshtajni e quajti “veprim drithërues në distancë”. Sidoqoftë, shkencëtarët janë përpjekur shumë për të ndërtuar pajisje pune me kubit të mjaftueshëm për t’i bërë ato konkurrues me llojet konvencionale të kompjuterit.

Sycamore përmban 54 kubitë, megjithëse njëri prej tyre nuk funksionoi, kështu që pajisja u zhvillua në 53 kubitë. Kompjuteri u testua duke realizuar një detyrë me numra të rastësishëm. Sycamore ishte në gjendje të përfundonte detyrën në tre minuta e 20 sekonda. Kështu, studiuesit pohojnë se Summit, super-kompjuteri më i mirë në botë, do t’i duheshin 10,000 vjet për të përfunduar këtë detyrë.

“Është një pajisje mbresëlënëse dhe sigurisht ishte një moment historik mbresëlënës. Ne jemi akoma disa dekada larg një kompjuteri kuantik të vërtetë që do të jetë në gjendje të zgjidhë problemet për të cilat ne interesohemi,” tha Profesori Jonathan Oppenheim, nga Kolegji Universitar në Londër, i cili nuk ishte i përfshirë në këtë studim./TechSot.Al