Edhe pse kanë kaluar më shumë se gjysme dekade që nga shpërthimi implantit nuklear Fukushima-Daiichi në Japoni për shkak të një tsunami , shkencëtarët vetëm këto kohë kanë arritur të zbulojnë efektet e tij.

Pasi kanë bërë vëzhgimin e tyre të parë botëror për të matur ekspozimin ultimatum të shkaktuar nga shpërthimi i centralit , kërkuesit norvegjez  kanë arritur të zbulojnë saktësisht sesa rrezatim ektra ka marrë njerzimi, raporton TechSot.al.

Sipas studimit , më shumë se 80% e rrezatimit është lëshuar në oqean ose në akull në polet e veriut dhe të jugut.

Nga rrezatimi i mbetur , cdo qenie njerzore në planet ka marr reth 0.1 milisievert , që i bie gati një rreze X secili , sipas TechSot.al.

Për fat të mirë ky rrezatim nuk jep impakt serioz në shendet .

Ndërsa vjet rrezatimi që morëm vjet ishte rreth 3.65 milisievert.

Në fakt një skan CT mund tju ekspozoje deri në 15 milisieverts .

Sipas burimeve të TechSot.al duhen rreth 1000 milisieverts që të sëmuremi nga rrezatimi./TechSot.al./