Një kërkues i Politeknikumit të Luzanos në Zvicër, ka shpikur një algoritëm që sanksionon Wikipedian për artikuj të rëndësisë së vecantë.TechSot.al raporton se bëhet fjalë për materiale që nuk janë përkthyer ende në gjuhë të tjera.

Në këtë mënyrë enciklopedia online mund të shpërndahet menjëherë dhe të këtë një mbulim të gjerë edhe për minorancat gjuhësore. Për redaktorët e Wikipedias shkruan TechSot.al është e vështirë të kuptosh nga ta fillosh punën e përkthimit, dhe pikërisht këtu hyn në lokë sistemi i Robert West.

Kjo e fundit është një algoritëm i vlefshëm për identifikimin dhe orinetimin e artikujve për çdo gjuhë, një detyrë që TechSot.al e ciëlson më të komplikuar nga sa duket.

Me 40 milionë artikuj në 293 gjuhë, Wikipedia është enciklopedia më e madhe e krijuar ndonjëherë.  Gjuha angleze është më e avantazhuara me 5.4 milionë faqe që mbulojnë 60 herë më shumë me argumente Enciklopedinë Britanikë.

Megjithatë jo cdo idiomë mund të përfshijë një mbulim kaq të gjerë. Si shembull shkencëtarët japin ngrohjen globale, që po bën kërdinë në Madagaskar, por për këtë cështje në Ëikipedia nuk ekziston asnjë artikull