Facebook ka fituar një betejë të gjatë ligjore me autoritetin belg për mbrojtjen e të dhënave lidhur me mënyrën se si ajo i gjurmon jo-përdoruesit.

Fillimisht, rregullatori ka fituar çështjen dhe urdhëroi rrjetin social që të ndalonte ndjekjen e jo-anëtarëve, kur ata vizitonin faqet publike të Facebook.

Gjykata e Apelit në Bruksel e përmbysi atë, duke thënë se rregullatori nuk kishte juridiksion mbi Facebook-un, e cila ka selinë e saj evropiane në Irlandë.

Facebook tha se ishte i kënaqur me vendimin.

“Ne e shohim me perspektivë për të sjellë të gjitha shërbimet tona përsëri online për njerëzit në Belgjikë,” tha në një deklaratë, raporton TechSot.Al.

Willem Debeuckelaere, presidenti i komisionit të provatësisë në Belgjikë tha: “Vendimi i sotëm do të thotë thjesht se qytetari belg nuk mund të marrë mbrojtjen e privatësisë, kur bëhet fjalë për të huaj. Qytetari është i ekspozuar në këtë mënyrë ndaj shkeljeve masive të privatësisë.”

Ai tha se do të shikojmë për të nisur një apel të fundit në Gjykatën e Kasacionit, të cilat mund të hedhin jashtë gjykimet e mëparshme, por jo të japë të reja.

Rasti përqëndrohet rreth përdorimit të një cookie të Facebook-ut – një skedar të vogël të të dhënave që gjurmon dhe regjistron veprimtarinë në web.

Fillimisht gjykata vendosi në favor të autoritetit belg. Ai tha se mbledhja e të dhënave së miliona njerëzve në internet që nuk ishin anëtarë të rrjetit social ishte një “manifestim” i shkeljes së ligjit belg për mbrojtjen e të dhënave, pavarësisht qëllimeve të Facebook.

U vendos një gjobë prej 250.000 eurosh në ditë në qoftë se nuk i bindej urdhrit./TechSot.Al