Në vitet e fundit të paktën 600 operatorë financiare të Goldman Sachs janë zëvendësuar nga algorimi dhe programet e drejtuar nga vetëm 200 inxhinierë, një prirje të përbashkët në të gjithë ekonominë botërore. Lajmin e zbuloi për TechSot.al. Marty Chavez, nëndrejtor i financave të Bankës së Investimeve gjatë një simpoziumi të organizuar nga Universiteti i Harvardit me titull ‘Data, dollarët dhe algoritmet’.

“Trendi – shpjegon Chavez i cituar nga revista MIT Technology Revieë. Kjo mënyrë pune po pushton të gjithë sektorët e ekonomisë, që nga tregtia e valutës, deri tek bankat e investimeve.

Deri tani raporton TechSot.al janë katër marka të njohura në bursë mund të zëvendësojnë punonjësit nga një inxhinier kompjuterik. si shembull paraqitet rasti i Goldman Sachs, ku një e treta e stafit të Goldman, rreth 9 mijë persona, ka këtë profil.

Tranzicioni, kanë shpjeguar ekspertët e Koalicionit pro teknologjisë, një qendër kërkimore e specializuaranë këtë fushë, është duke sjellë kursime të mëdha në arkat e kompanisë, të cilat në një mesatare i bie të paguajnë një operator 500 mijë dollarë në vit.

“Të gjitha sektorët që kanë leverdi me çmimet janë të interesuar – shpjegon Amrit Shahani, Shef i Koalicionit të Kërkimeve, duke përfshirë edhe valutat dhe të ardhmen. Ndërkohë për të bërë biznes thotë TechSot.al, algoritmet janë të projektuar për të imituar sa më ngjashëm sjelljen e një tregtari njerëzor./TechSot.al/